Neuveriteľné koľko ľudí v posledných týždňoch stretávam vyradených z pred-vianočnej nálady – lebo im práve skrachovala firma, prišli o príjem, doslova bojujú o prežitie. Ak by som mal dať nejaké povzbudenia tak:

  1. Vykročte za riešením. Neduste svoje problémy v sebe. Sediac v kancelárii alebo doma v depresívnych myšlienkach nič nevyriešite. Existujú odborníci, poradcvia a inštitúcie, ktoré vám dokážu pomôcť. V SR máme napr. bezplatné dlhové poradne. Štátne inštitúcie aj banky jednajú úplne inak, ak ich proaktívne kontaktujete a hľadáte riešenie, ako keď vám oni prví vydajú príkaz na vymáhanie. Urobte krok ako prví.
  2. Status pred ľuďmi nie je dôležitejší ako vaša rodina, vaše zdravie alebo udržateľná budúcnosť. Možno to je chvíľu nepríjemné sebazaprenie, keď sa cítite pred sebou aj inými ponížene ale dôležité je konečné víťazstvo a riešenie tejto situácie.
  3. Porozprávajte sa o tom s niekým, komu dôverujete. Nemusí rozumieť úplne všetkému a poznať úplne vaše pocity. Môže vám však vyjadriť podporu, otvorenosť a dôveru vo vás. Určite ešte aj medzi vašimi priateľmi a rodinou sú takí, o ktorých sa môžete oprieť a dôverovať im.