Mnoho ľudí verí, že na úspešné podnikanie je dôležitý nápad a ostatné už pôjde samo. Snívajú o tom, ako im ich nápad zarobí množstvo financií. Sú presvedčení, že objavili dieru na trhu. Mať nápad je skvelá vec, na úspech to však nestačí. A to ani vtedy, keby išlo o naozaj originálny nápad. Ako teda začať robiť kroky k jeho realizácii? Ako prvý krok je dobré overiť si, preskúšať potenciál svojho nápadu. Ako to môžeme urobiť? Tu je niekoľko základných krokov, ktoré by nám mohli napovedať, ako sa bude nášmu nápadu dariť.

  • 1. Zistite si, kto iný ešte ponúka to, čo ponúkate vy. Koľko podobných subjektov existuje na cieľovom trhu, kde budete svoj produkt/službu ponúkať? Má váš cieľový trh potenciál uniesť ďalšieho hráča?

Ak ste napríklad v malom meste, kde sú už dve darčekové predajne, dokáže sa tam uživiť ešte tretia? Alebo si myslíte, že ich porazíte? Ako? Na základe čoho budú ľudia uprednostňovať vás pred nimi?

  • 2. Dokáže sa kvalitou ponúkaných služieb/produktov vyrovnať tejto konkurencii? Zistite si vlastnosti a rozsah produktov/služieb, ktoré ponúkajú oni. Čím budú tie vaše lepšie, originálnejšie, užitočnejšie…? Ocenia to aj vaši zákazníci?
  • 3. Aké budú vaše výrobné a prevádzkové náklady a zisk? Dokážete sa pomerom cena – kvalita vyrovnať konkurencii? Dokážete zákazníkov presvedčiť o iných výhodách svojich produktov/služieb? Aké to sú?
  • 4. Potrebujú zákazníci váš produkt/vašu službu? Diera na trhu nemusí znamenať len príležitosť, ale aj to, že na trhu nie je potenciál, a preto danú vec/službu nikto neponúka. Je to, čo ponúkate, užitočné? Majú o to ľudia záujem? Keď o tom hovoríte svojim priateľom, zaujíma ich to?

Ak ste aj po tomto základnom filtri naďalej presvedčení, že máte pokračovať s realizáciou svojho nápadu, začnite sa vážne zamýšľať nad biznis modelom. Ako budete tvoriť hodnotu (výroba tovaru, dodanie, poskytnutie služby…)? Ako dáte o sebe vedieť (marketing)? Ako budete podnikanie financovať? Atď.

Ak potrebujte poradiť s rozbehom vášho podnikania alebo s riešením problémov v podnikaní, ozvite sa nám a objednajte si bezplatný krátky rozhovor.

Foto: a href=’httpswww.freepik.comphotosbackground’Background photo created by Rochak Shukla – www.freepik.coma