Byť sám sebe šéfom, nebyť nikomu podriadený, riadiť si svoj čas,… Internet je plný príbehov ľudí, ktorí si splnili svoje sny a odišli zo zamestnania a začali podnikať. Takýto rozhodujúci krok si však treba starostlivo zvážiť a naplánovať.

Samostatnosť a nezávislosť sú silným lákadlom najmä vtedy, keď na nás dolieha monotónnosť a nuda každodenného zamestnania. Náhlym zanechaním zamestnania však môže človek vystaviť seba alebo svoju rodinu enormnému tlaku. Strata pravidelného príjmu môže byť zdrojom silného stresu aj reálneho rizika.

Preto najprv treba zvážiť, koho sa táto zmena dotkne a čo vyrieši. Je len o mne? Ak mám rodinu, určite zasiahne aj jej členov. Sú v zásade dve možnosti:

  • 1. Mám rezervu na pokrytie životných nákladov a nákladov firmy na 3 – 6 mesiacov. Biznis zvyčajne nevynáša svoje maximum hneď od začiatku. Môže chvíľu trvať, kým sa dostaneme so svojou firmou do povedomia a získame dostatok zákazníkov. Ak máme dostatočnú rezervu, ak by podnikanie nešlo spočiatku hladko, neohrozí nás to, pretože máme z čoho žiť.
  • 2. Nemám rezervu.
  • a) Všetci zainteresovaní (ja, moja rodina, príp. spoločníci) sú si toho vedomí a súhlasia s rizikom neúspechu, sú ochotní uskromniť sa a akceptovať prípadné straty a ich následky. Aj vtedy môžeme do toho ísť, ale je to najriskantnejšia cesta.
  • b) Zainteresovaní nie sú ochotní akceptovať riziko. Ak naša rodina nie je ochotná vystaviť sa riziku následkov straty pravidelného príjmu, nemali by sme do toho ísť. Ak by sa ich obavy naplnili, mohlo by to viesť k ťažkým situáciám nielen vo financiách, ale aj vo vzťahoch. Mali by sme uprednostniť postupný rozbeh podnikania popri zamestnaní.

Človek musí riešiť dilemu – mám radšej zostať v zamestnaní a rozbiehať biznis popri ňom, hoci budem mať menej času, alebo odídem zo zamestnania a budem mať na biznis dostatok času, ale na úkor príjmu. Vtedy si treba zvážiť, čo sme ochotní riskovať a čo nám ktorá možnosť prinesie do života. Pravidelný príjem je pre rodinu veľká istota, ale v podnikaní ho nemožno vždy zaručiť.

Áno, vnútorný nepokoj z nespokojnosti so zamestnaním je silný poháňač našich emócií a rozhodnutí, ale treba si dôsledne zvážiť, či radšej nezostať pri súčasnej istote, aj keď nám koláč nášho zamestnania úplne nechutí, ako naháňať domnelú rajskú tortu podnikania z našich snov.

Najlepšou cestou pre správne rozhodnutie je postupne sa dôkladne pripraviť na samotné podnikanie. Overiť si nápad, urobiť si biznis plán, premyslieť marketing a ostatné aspekty podnikania.

Chcete vedieť, ako v praxi overiť potenciál svojho podnikateľského nápadu? Prečítajte si článok Verifikácia podnikateľského nápadu.

Bol tento článik pre Vás prínosný? Navštívte nás a dajte nám lajk na Facebooku.

Neviete sa sami rozhodnúť? Radi vám pomôžeme nielen s rozhodnutím, ale aj so samotným rozbehom podnikania. Ozvite sa nám na bezplatný krátky rouzhovor.

Foto: Business photo created by artursafronovvvv – www.freepik.com