3 podnety ako podporiť svoje podnikanie po kríze

Slovo kríza sa dnes dostalo do každodenného slovníka podnikateľov. Kríza sa však netýka len epidémie. Krízu vo firmách spôsobujú rôzne okolnosti. Isté na nej je však to, že raz príde jej koniec. Akú podobu bude mať koniec krízy v našej firme, môžeme ovplyvniť aj my. Nemôžeme ovplyvniť boj štátu s krízou, ťažko ovplyvníme vývoj krízy v spoločnosti. Môžeme však urobiť kroky, aby sme z nej vyšli ľahším krokom. Niektoré sa dajú urobiť už počas jej trvania.

Tu je niekoľko podnetov:

  • 1. Urobte si revíziu a optimalizáciu procesov

Počas nemožnosti prevádzkovať podnikanie je vhodný čas na prehodnotenie toho, čo robíme a ako to robíme. Dalo by sa niečo robiť efektívnejšie? Dá sa niečo urobiť lacnejšie? Dajú sa odstrániť prekážky, aby sme veci riešili rýchlejšie? Môžeme nejakým spôsobom vylepšiť kvalitu našich produktov/služieb? Vieme nejako zredukovať byrokraciu, neporiadok a pod.? Ak nájdete priestor na zlepšenie, pristúpte aj ku konkrétnym zmenám.

  • 2. Zlepšite svoj marketing

Pri malých firmách a živnostníkoch je marketing jedna z najzanedbávanejších oblastí, pritom práve od neho do značnej miery závisí úspech firmy. Viete osloviť nejaké nové skupiny potenciálnych zákazníkov? Využívate sociálne siete? Pomohla by vám printová reklama? Ste dostatočne v povedomí ľudí, ktorým sú určené naše služby/produkty? Ako by ste sa im mohli dostať do povedomia? Máte pripravené potrebné materiály na propagáciu – vizitky, letáky, prílohy v PDF, cenníky, katalógy a pod.? Ak sú zrejmé potrebné kroky v marketingu, poďte ich hneď realizovať. Ideálne by bolo zostaviť si ucelenú marketingovú a obchodnú stratégiu.

  • 3. Zamerajte sa na obrat

Ak chceme vyjsť z krízy, je dôležité naštartovať obchod. Musí sa začať predávať „za každú cenu“. Z predaja pochádza obrat a z obratu môže vzísť zisk. Ak nie je obrat, nebude možný ani zisk. Aby sa obrat naštartoval, možno bude treba urobiť aj kroky, ktoré by sme inak nerobili. Napr. upraviť ceny, prijať iné skupiny zákazníkov ako zvyčajne, podporiť nové formy predaja a pod. Firma by však pritom nemala upustiť od svojej vízie.

Potrebujete pomôcť s riešením krízy vo svojej firme alebo s prípravou marketingovo-obchodnej stratégie? Ozvite sa nám a dohodnite si pomoc. Porozprávame sa o Vašej situácii a zistíme či a ako Vám vieme pomôcť a dohodneme si ďalší postup.

Mám záujem o bezplatnú informačnú konzultáciu. Kontakt

Prečo by pre vás mohli byť užitočné konzultačné služby – zistite TU.

photo by senivpetro – www.freepik.com